Monday, July 5, 2010

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Bahan-bahan
  1. 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
  2. 4 sudu besar tempoyak
  3. 10 biji cili padi (dikisar)
  4. 3 cm kunyit hidup (dikisar)
  5. 3 batang serai (diketuk)
  6. 3 batang bunga kantan (dihiris)
  7. 5 helai daun kesum
  8. 2 cawan air
  9. Garam, minyak masak dan gula pasir.
Cara membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
  2. Masukkan serai, bunga kantan dan daum kesum.
  3. Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
  4. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat.

No comments:

Post a Comment